Franjo Novosel 2.f Određivanje relativnog koeficijenta viskoznmosti tekućine(biretom) Priborbireta, štoperica, tikvice s tekućinama (voda, parafinsko ulje, etanol, čarli, jestivo ulje), gustoća tekućina je poznata ili se može odrediti pomoću U cijevi (u našem slučaju su sve poznate) ZadatakOdredite relativni koeficijent viskoznosti Postupak U ovoj vježbi nam je cilj odrediti relativni koeficijent viskoznosti tekućina koje imamo u tikvicama, a to su: voda, parafinsko ulje, etanol, čarli te jestivo ulje. Za vodu nam je već prethodno zadan relativni koeficijent viskoznosti, koji pri temperaturi od 20°C iznosi 1. [pic] Uz pomoć relativnog koeficijenta viskoznosti vode odrediti ćemo relativne koeficijente viskoznosti ostalih tekućina pomoću formule koja nam je zadana: [pic] Imali smo zadane gustoće tekućina : Voda - 1000 kg/m3 Parafinsko ulje – 819 kg/m3 Etanol – 716 kg/m3 Čarli – 1040 kg/m3 Jestivo ulje – 910 kg/m3 Izveli smo formulu za realtivni koeficijent viskoznosti svake tekućine [pic] [pic] [pic] [pic] Kako bi izračunali koeficijent moramo mjeriti vrijeme.
Uzet ćemo biretu te postaviti je na stalak i napuniti je s onom tekućinom čiju viskoznost mjerimo skoro do vrha. Štopericu uključiti kada professional personfessionallazi pokraj oznake 50 ml, a isključiti kad prođe oznaku 0 ml. Za svaku tekućinu ćemo napraviti 5 mjerenja. Izuzeci su čarli i jestivo ulje. Čarli, zbog svoje velike viskozn! osti, vrlo sporo teće kroz biretu te zbog nedostatka vremena mjeriti ćemo koliko mu vremena treba da prođe 10 ml te smo to pomnožili sa 5. Isto ćemo napraviti s jestivim uljem, ali kod njega smo mjerili vrijeme za 25 ml i to pomnožili sa 2. Oznake η1 – relativni koeficijent viskoznosti tekućine η2...If you want to get a full essay, order it on our website: OrderCustomPaper.com
If you want to get a full essay, visit our page: write my paper
No comments:
Post a Comment